Pages

Friday, December 10, 2010

Tips untuk Mencegah Kanser

Kali ni saya nak share cara @ kaedah untuk mencegah  kanser
sebelum tu, nak story mory pasal sel kanser ny
setiap manusia ada sel kanser mereka tersendiri dalam badan taw
samada aktif atawpun tidak jer
yang mana dah terkena kanser tu, xkire lar kanser hati ke kanser kulit ke, kanser payudara ker
segala macam kanser lar, bermakna aktif lar sel kanser diorang tu

STRESSSSSSSS!!!!!
adalah punca utama untuk mengaktifkan sel kanser tu
kat mana-mana jer ada stresss..
stress kerja lar, stress ngan couple lar & ngan saper2 jer boleh jadi stress ny kan
jadi kurang2 kan lar stress tu.
 kawal-kawal lar perasaan uolss semua kalaw xmaw kena kanser yer.

Sikit hari dulu, ada MAKNA datang wat talk kat office saya
tawu x MAKNA tu apa?
xder makna nyer...huhhu..
MAKNA tu membawa maksud Majlis Kanser Nasional
kalaw nak tawu dengan lebih lanjut

so ada lar sikit tips yang saya rasa nak kongsikan ngan uolss semua untuk mencegah dari dapatnyer kanser ny. 
orang kata MENCEGAH lebih baik dari MERAWAT

1.bagi perokok2 tegar sekalian uolss bleyh lar wat jus brocolli setiap pagi taw
memang lar sedikit pahit, tapi uolss kreatif lar sikit campur la ngan epal ker, tembikai ker nak bagi manis sikit kan. tapi GULA adalah DILARANG sama sekali okey.
tiada talian hayat lagi.
nak kenal dengan lebih lanjut dengan encik brocolli sila lihat gambarajah dibawah ini

Kedua nya bangun pagi-pagi xpayah nak sebuk2 berus gigi dulu..
uolss pegi terus amek cawan dan minumlah air masak sebanyak 4 gelas yer.
memang agak banyak, kenyang sampai tengahari taw.
AMALKANLAH.
xyah lar geli dengan air liur basi sendiri,xbasi pun sebenarnya.
air liur kiter tidur malam tu lar yang mahal sebenornyer taw.
sebab apa? sebab tyme tidow lar segala dalam badan kiter berfungsi dengan aktif nyer. tapi diingatkan jangan uolss kumpul air liur uolss dan jual di pasar yer. sungguh xsenonoh okey.

INSYAALLAH kalaw amalkan minum 4 gelas pagi-pagi tu setiap hari akan dapat mencernakan sistem pembuangan kiter, segala toksin-toksin akan malu untuk bermaharajalela didalam badan kiter.

Kalaw uolss or family or kengkawan uollss ada yang dok pening2 jer pastu makan panadol dah okey & pening akan menyerang kembali tu, hati-hati lar yer jangan ambil remeh takut-takut kena kanser otak lak.sebab itu tanda awal sel kanser bergiat aktif tu.jadi lakukan lah full medical check-up. just cakap kat doktor nak wat medical check-up KHAS untuk kanser. itu sahaja...





HASIL NUKILAN INTAN BAIZURA

2 comments:

  1. thank you untuk tips berguna ini intan

    ReplyDelete